88 000 próbek żywności z UE w 2020 r. zostało zebranych i przebadanych pod kątem pozostałości pestycydów. Analiza wyników wykazała, że 94,5% próbek mieściło się w dozwolonych normach. W przypadku podzbiory 12 077 próbek, które analizowane były w ramach skoordynowanego przez UE programu kontroli (EU MACP), 98,2% mieściło się w normie.
Program kontroli MACP wykonuje losową analizę pobranych 12 produktów spożywczych. 
W 2020 roku były to:
- marchew;
 - kalafior;
 - owoce kiwi;
 - cebula;
 - pomarańcze;
 - gruszki;
 - ziemniaki;
 - suszona fasola;
 - brązowy ryż;
 - ziarno żyta;
 - wątroba bydlęca;
 - tłuszcz drobiowy.
 
Te same produkty trafiają do badań co trzy lata, co pozwala spojrzeć w kierunku tendencji wzrostowych lub spadkowych wymienionych towarów.
Spośród próbek przeanalizowanych w ramach skoordynowanego programu:
- 68,5% (8 278 próbek) uznano za wolne od wymiernych poziomów pozostałości;
 - 29,7% (3 590) zawierało jedną lub więcej pozostałości w stężeniach niższych, lub równych dozwolonym poziomom;
 - 1,7% (209) zawierało pozostałości przekraczające dopuszczalną wartość maksymalną, z czego 113 (0,9%) było niezgodnych z przepisami.
 
opr. Bernat Patrycja
Źródło: efsa.europa.eu
Fot: envatoelemnets
